- - - - - -
2024. július 21. vasárnap

 

Borturizmus

 

Sióagárd, a Leányvár a szőlő és a bor ősi fészke, már a rómaiak idejében, Probus császár a katonáit a háborúk szünetében rávette a szőlőművelésre, ami nem volt nehéz, hiszen az eredmény, a kitűnő bor minden izzadságos munkáért kárpótol.

 

A Leányvár, melynek tetején, a szőlők a napfényben érlelődnek, belsejébe fogadja a termést jelentő bort, több mint háromszáz pincéjében fejlődik és kiteljesedik a hegy leve, amit dicsér-ni nem nehéz. Az értelmes élet és a borfogyasztás között szoros a kapcsolat. A bor a kemény és állhatatos munka gyümölcse, a természet ajándéka, melyet pohárba töltve csodálhatunk, a színében csillogó gyertya lángja szemünkben visszatükröződik, az illatok és az ízek ezerfé-lesége megvidámítja életünket és gondolataink bölcsője.

 

Hozzáértő, a szőlő, és bor alázatos szolgái az itt élő emberek, kiváló természeti adottságok, és az évszázados hagyományok mind-mind azt sejtetik, hogy érdemes erre a borvidékre látogat-ni. Megkóstolni az olaszrizling illatos, keserűmandulára emlékeztető borát, a kékfrankost, mely bíborlila színével, kellemesen száraz fűszeres ízével ad felejthetetlen élményt, a cabernet zweigelt és merlot fajtákat, melyek egy más világ üzenetét közvetítik boraikkal, végül az ős-honos, igazi magyar kadarkát, melynek rubinvörös színe, fűszeres illata-íze semmivel sem keverhető össze, visszatérésre készteti az ide látogatót.

 

Látogassa meg a leányvári szőlőket, tekintsen le a falura, és ha elfáradt, enyhülést talál a pincék mélyén, belefeledkezve a borok kóstolgatásába.

 

 Pincék, Borházak